fbpx

Så får du ditt drömjobb

Har du hittat ett jobb som du vill ha? Kul, nu ska vi se till att du får det!

Här kommer de bästa tipsen för att få din första anställning eller ditt drömjobb!

Med denna guide kommer du att bli expert på hur du landar jobbet som du har sökt. Vi går igenom vad du ska tänka på och vad du ska fokusera på. Vi hjälper dig att bygga ett bra CV och vägleder dig till ett innehållsrikt personligt brev. Vi tipsar även om hur du kan sticker ut via Linkedin så att rekryterarna hittar dig bland andra ansökningar.

Vill du ladda ner en av våra mallar, veta hur du veta hur du kan sticka ut på Linkedin eller förbereda dig inför en intervju?

LinkedIn

Linkedin är ett starkt verktyg för dig som anställd men också för dig som letar nytt jobb. Man skulle kunna betrakta plattformen som Facebook, fast för folk som jobbar – i stället för att bli vän med familj och bekanta så skapar du ett nätverk med människor som jobbar på olika företag med olika titlar.

Hur ska man använda Linkedin?

Steg 1 – Skapa ett konto.

Skapa ett konto och gör en snygg och presentabel profil – det vill säga, skriv en bra text och lägg upp en snygg bild på dig själv. Din presentation på Linkedin är ditt digitala CV så var noggrann med hur du bygger upp din profil.

Steg 2 – Bygg ditt nätverk.

Se över vilka personer du vill ska ingå i ditt nätverk. Vi rekommenderar att bjuda in människor som är i samma sektor som dig. Detta för att samla så mycket kunskap som möjligt, man har mycket att lära sig av varandra. Vi rekommenderar även att bjuda in rekryterare, för det är deras uppmärksamhet du vill ha. Det är till rekryterarna som du kommer att skicka ditt CV till och i bästa fall bli intervjuad av, därför är det viktigt att du tar kontakt och presenterar dig för dem på Linkedin så att de får en positiv bild av dig.

Steg 3 – Engagera dig.

Var aktiv! Ju mer aktiv du är på Linkedin, genom att dela med dig av kunskap och ta del av andras kunskap, desto mer märks du. Hur ska du vara aktiv? Genom att ingå i diskussioner, kommentera och dela inlägg samt gå med i grupper som intresserar dig.

CV

Ditt personliga brev kan liknas vid en trailer till en film om ditt liv, medan CV:t är filmaffischen. En grym affisch gör att folk får upp ögonen för filmen och vill se trailern. Därför är det viktigt att du har med rätt innehåll för att göra affischen attraktiv. Se nedan vilka punkter ditt CV bör innehålla. Vad handlar din film om?

Kontaktuppgifter
Tänk om du blir aktuell för jobbet som du har sökt men glömt att uppge hur man kontaktar dig? Ha som vana att skriva in dina kontaktuppgifter så att de syns tydligt. Ett bra ställe är högst upp och väl synligt. De uppgifter som du bör ha med är namn, telefonnummer och mejladress.

Arbetslivserfarenhet
Denna punkt är viktig, här skriver du ner olika arbeten du har gjort genom åren. Har du lång arbetserfarenhet och har avverkat många företag genom åren? Inga problem, skriv med de mest relevanta som matchar det jobb du söker. Har du kanske inte hunnit samla på dig mycket erfarenhet? Oroa dig inte för det, någon gång har du säkert gjort praktik eller andra småarbeten som du kan ta upp.

I listan skriver du företagets namn, vilken titel du hade och under vilken period du arbetade där. Det går även att lägga till en kort beskrivning av dina arbetsuppgifter och vad du lärde dig under perioden. Men skriv inte för långt, det räcker med en liten sammanfattning så att den som rekryterar kan se om erfarenheten är relevant för det aktuella jobbet.

Utbildning
Utbildning har blivit mindre och mindre viktigt hos arbetsgivaren, men något vi anser är angeläget att ta upp i ett CV. Ta med alla utbildningar som du har gått. Du kanske har enbart en gymnasial utbildning eller så har du en masterutbildning i bagaget, skriv ned det.

Beskriv din utbildning ungefär på samma sätt som med arbetslivserfarenheterna, alltså: namn på utbildningen, vilket ort, vilket program och kurser du har gått och under vilken period du studerade.

Övriga meriter
Arbetar du ideellt i någon förening? Vad bra, skriv med det i meriter. Här ska du kortfattat beskriva olika uppdrag som du har haft genom åren. Kanske har du erfarenhet från någon kårsektion som ordförande eller liknande? Ta upp vilka ansvarsområden du har haft samt vad du lärde dig, glöm inte att ange tidsperioden.

Språkkunskaper
Flera företag har kunder runt om i världen, så om du kan mer än ett språk så kan det vara en fin merit. Kategorisera språken utifrån kunskapsnivå, exempelvis svenska språket är oftast modersmål, då skriver du modersmål. De kategoriseringarna som vi tycker folk bör använda är: Modersmål, flytande, mycket god, god och grundläggande. Och överdriv inte, det kan bli svårt när det blir upp till bevis!

Övriga kompetenser
Är du en fena på Excel? Eller kanske är du grym på att skapa grafiska grejer i Illustrator? Dessa ska du då kategorisera som övriga kompetenser. Likt språk bör du kategorisera dem. Vi rekommenderar att du använder denna kategorisering: Mycket goda kunskaper, goda kunskaper, grundläggande samt nybörjare.
En annan kompetens som många glömmer bort är körkort, du kanske till och med har utökat körkort och har möjlighet att köra lastbil eller bil med släp, skriv ned detta här också.

Referenser
Är det du och några andra som slåss om positionen? Då kommer dina referenser kanske att vara det som avgör om de väljer dig eller någon annan. Så välj referenser med omsorg. Det kan till exempel vara din tidigare chef, en kollega eller kanske handledaren du har på arbetsförmedlingen.

Och – glöm inte bort att fråga personen om lov innan du uppger den som referens.

Ladda ner Konceptas CV-mallar här

Blev det för jobbigt att komma ihåg alla punkter? Oroa dig inte! Vi har snygga CV-mallar som du kan använda. Välj bland tre CV-mallar och anpassa de efter det jobb du söker.

När du anger dina uppgifter ovan kommer Koncepta även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan intressanta för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick.
Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Personligt brev

Nu har du gjort affischen om ditt liv men det räcker oftast inte, utan vi vill ju se trailern också. Det personliga brevet är trailern till din film, och här har du möjligheten att sticka ut. I brevet ska du berätta varför du söker jobbet och varför just du är den som passar perfekt för det.

Innan du börjar att skriva, ta en titt på jobbannonsen, läs igenom den ordentligt och se vad arbetsgivaren kräver av den som söker. Skapa dig en bild av tjänsten. Vilka är arbetsuppgifterna? Vad för typ av person vill de ha hos sig? Du kan även ställa frågan direkt till den som rekryterar för tjänsten genom att lägga till personen på Linkedin eller skicka ett mejl.

Men hur ska ett personligt brev se ut? Nedan finner du fem viktiga punkter som brevet bör innehålla.

1. Kick ass-inledning!
Skriv en kort inledning. Den ska vara slagkraftig så att den sticker ut och får rekryteraren att vilja läsa vidare. Förklara vilket jobb du söker och varför du söker det. Du kanske också berättar varför du vill arbeta på just detta företag. Avsluta inledningen med att motivera varför just du är en perfekt matchning för tjänsten.

2. Alla är säljare i grund och botten
I nästa del av det personliga brevet ska du sälja in dig själv. Ge exempel på de olika erfarenheter du har tagit del av under din arbetskarriär, men ha i åtanke att de ska matcha jobbannonsen. Står det i annonsen att de söker en stjärna på att sälja, skriv då ned din erfarenhet inom sälj och hur du har slagit rekord efter rekord på de företag du har varit tidigare. Vill de ha en person som kan systemutveckling och kan samarbeta i grupp, då skriver du ned erfarenheter där du har arbetat i olika projekt inom utveckling.

När du säljer in dig själv ska du alltid tänka på arbetsgivarens perspektiv, sätt dig själv i deras position när du skriver ditt personliga brev. När du läser detta stycke så vill du bli såld och anställa dig själv.

3. Var inte en klyscha när du skriver ditt personliga brev.
När nu till och med Arbetsförmedlingen uppmanar jobbsökande att skippa de klyschiga orden så bör även du göra det. Så när du skriver ditt personliga brev kan det vara smart att utelämna ord som stresstålig, glad, positiv, utåtriktad med mera. Berätta i stället om konkreta situationer då du var stresstålig, exempelvis.

4. Avsluta inte bara, ge en cliffhanger!
Glöm inte bort att detta är din trailer, tanken är att man ska vilja se filmen efter att man har tittat på den. Därför måste avslutningen vara perfekt och få rekryteraren att slå dig en signal när de har gått igenom personliga brevet. Ett effektivt exempel är: ”Jag hoppas att detta personliga brev har givit er en bild av mig, jag kommer slå er en signal nästa vecka”. Då sätter du press på rekryteraren att ta kontakt med dig, och om de inte ringer dig så har du möjlighet att sälja in dig via ett telefonsamtal veckan efter att du har skickat in ansökan.

Bästa tipset du kommer att få någonsin!
Korrekturläs ditt personliga brev! Har du flera slarviga fel i ditt personliga brev så betyder det att du är slarvig som person. Se till att du har ett snyggt personligt brev som inte innehåller språkfel.

Ladda ner Konceptas personliga brev-mallar här

Är du trött på de mallarna som finns på nätet? Ladda ned vår mall och få tre snygga designer direkt!

När du anger dina uppgifter ovan kommer Koncepta även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan intressanta för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick.
Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Är det dags för intervju?

Har du blivit kallad till intervju? Vad bra, nu vill rekryteraren se filmen – det vill säga att de vill träffa dig.

Nu är du riktigt nära ditt drömjobb!

Men hur förbereder man sig? Nedan hittar du tips på vad du ska göra innan intervju.

Läs på om tjänsten och företaget
Vi vet att du har läst annonsen några gånger vid det här laget, men gör det igen. Att kunna den utantill skadar inte, det är ändå ditt drömjobb. Så ta dig tid, förstå arbetsgivaren och vilken typ av person som de söker. Läs även på om företaget. Hur länge har det funnits? Hur många anställda har de? Och vad har företaget för värden?

Förbered svar på vanliga frågor
Gå igenom de mest vanliga intervjufrågorna och tänk ut bra svar på dem. Vi säger inte att du ska låta som en robot och svara på frågorna så det låter övat utan förbered dig på frågorna som du vet kommer att komma. Är du en nervös och introvert person så är denna punkt otrolig viktig. Du kommer nog inte att få en andra chans och de svar du ger nu är de svar du får stå för.

Klä dig rätt
Kom inte i mjukisbyxor och t-shirt! Tro oss, ingen kommer anställa dig. Klä upp dig och försök att anpassa din klädsel till företaget du ska besöka. Det är bättre att du klär dig litet för snyggt än tvärtom för det betyder att du har ansträngt dig, vilket är ett sätt att visa att du tycker att detta är viktigt. Självklart ska du bära något du känner dig bekväm i.

Kom i tid
Kom i tid, punkt. Tar du bussen? Ta en tidigare avgång, åk 20 minuter innan du hade tänkt från början. Se till att vara där 15 till 20 minuter innan intervjun ska äga rum, för det finns inget värre än att vänta på en som kommer sent. Så kom i tid.

Första intryck
Om du har följt alla stegen hittills har du redan nu kommit halvvägs, men nu gäller det att göra ett bra första intryck. Sträck på dig, var glad och ha ett fast grepp när du skakar hand. Hälsa, säg ditt namn och säg att detta kommer att bli kul och att du har sett fram emot det sedan du fick samtalet. Det ger en positiv bild av dig! När ni väl drar i gång intervjun så kan vi inte hjälpa dig så mycket utan nu är det upp till dig att bara köra och göra allt du kan för att svara på frågorna. Ett tips vi kan ge dig i denna situation är att vara dig själv och slappna av och tro på dig själv.

Ladda ner Konceptas vanliga intervjufrågor här

Vill du veta vilka frågor du kommer få? Vi har samlat de mest populära intervjufrågorna men även vilka frågor du ska ställa för att få ditt jobb.

När du anger dina uppgifter ovan kommer Koncepta även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan intressanta för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick.
Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy.