fbpx

Hur skriver jag ett personligt brev?

CV´t du gjord är affischen om ditt liv men det räcker oftast inte, utan vi vill ju se trailern också. Det personliga brevet är trailern till din film, och här har du möjligheten att sticka ut. I brevet ska du berätta varför du söker jobbet och varför just du är den som passar perfekt för det.

Innan du börjar att skriva, ta en titt på jobbannonsen, läs igenom den ordentligt och se vad arbetsgivaren kräver av den som söker. Skapa dig en bild av tjänsten. Vilka är arbetsuppgifterna? Vad för typ av person vill de ha hos sig? Du kan även ställa frågan direkt till den som rekryterar för tjänsten genom att lägga till personen på Linkedin eller skicka ett mejl.

Men hur ska ett personligt brev se ut? Nedan finner du fem viktiga punkter som brevet bör innehålla.

Vill du ladda ner våra mallar för personligt brev?

Ladda ner Konceptas mallar för personligt brev här

När du anger dina uppgifter ovan kommer Koncepta även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan intressanta för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick.
Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

1. Kick ass-inledning!
Skriv en kort inledning. Den ska vara slagkraftig så att den sticker ut och får rekryteraren att vilja läsa vidare. Förklara vilket jobb du söker och varför du söker det. Du kanske också berättar varför du vill arbeta på just detta företag. Avsluta inledningen med att motivera varför just du är en perfekt matchning för tjänsten.

2. Alla är säljare i grund och botten
I nästa del av det personliga brevet ska du sälja in dig själv. Ge exempel på de olika erfarenheter du har tagit del av under din arbetskarriär, men ha i åtanke att de ska matcha jobbannonsen. Står det i annonsen att de söker en stjärna på att sälja, skriv då ned din erfarenhet inom sälj och hur du har slagit rekord efter rekord på de företag du har varit tidigare. Vill de ha en person som kan systemutveckling och kan samarbeta i grupp, då skriver du ned erfarenheter där du har arbetat i olika projekt inom utveckling.

När du säljer in dig själv ska du alltid tänka på arbetsgivarens perspektiv, sätt dig själv i deras position när du skriver ditt personliga brev. När du läser detta stycke så vill du bli såld och anställa dig själv.

3. Var inte en klyscha när du skriver ditt personliga brev.
När nu till och med Arbetsförmedlingen uppmanar jobbsökande att skippa de klyschiga orden så bör även du göra det. Så när du skriver ditt personliga brev kan det vara smart att utelämna ord som stresstålig, glad, positiv, utåtriktad med mera. Berätta i stället om konkreta situationer då du var stresstålig, exempelvis.

4. Avsluta inte bara, ge en cliffhanger!
Glöm inte bort att detta är din trailer, tanken är att man ska vilja se filmen efter att man har tittat på den. Därför måste avslutningen vara perfekt och få rekryteraren att slå dig en signal när de har gått igenom personliga brevet. Ett effektivt exempel är: ”Jag hoppas att detta personliga brev har givit er en bild av mig, jag kommer slå er en signal nästa vecka”. Då sätter du press på rekryteraren att ta kontakt med dig, och om de inte ringer dig så har du möjlighet att sälja in dig via ett telefonsamtal veckan efter att du har skickat in ansökan.

5. Bästa tipset du kommer att få någonsin!
Korrekturläs ditt personliga brev! Har du flera slarviga fel i ditt personliga brev så betyder det att du är slarvig som person. Se till att du har ett snyggt personligt brev som inte innehåller språkfel.

Vill du veta mer om hur man söker jobb? Klicka här.