fbpx

Hur skriver jag världens bästa CV?

Ditt personliga brev kan liknas vid en trailer till en film om ditt liv, medan CV:t är filmaffischen. En grym affisch gör att folk får upp ögonen för filmen och vill se trailern. Därför är det viktigt att du har med rätt innehåll för att göra affischen attraktiv. Se nedan vilka punkter ditt CV bör innehålla. 

Ladda ner Konceptas CV-mallar här

När du anger dina uppgifter ovan kommer Koncepta även att använda dessa uppgifter för att skicka ut information och nyheter som vi tror kan intressanta för dig. Du kan när som helst avregistrera dig från våra utskick.
Dina personuppgifter kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Kontaktuppgifter
Tänk om du blir aktuell för jobbet som du har sökt men glömt att uppge hur man kontaktar dig? Ha som vana att skriva in dina kontaktuppgifter så att de syns tydligt. Ett bra ställe är högst upp och väl synligt. De uppgifter som du bör ha med är namn, telefonnummer och mejladress.

Arbetslivserfarenhet
Denna punkt är viktig, här skriver du ner olika arbeten du har gjort genom åren. Har du lång arbetserfarenhet och har avverkat många företag genom åren? Inga problem, skriv med de mest relevanta som matchar det jobb du söker. Har du kanske inte hunnit samla på dig mycket erfarenhet? Oroa dig inte för det, någon gång har du säkert gjort praktik eller andra småarbeten som du kan ta upp.

I listan skriver du företagets namn, vilken titel du hade och under vilken period du arbetade där. Det går även att lägga till en kort beskrivning av dina arbetsuppgifter och vad du lärde dig under perioden. Men skriv inte för långt, det räcker med en liten sammanfattning så att den som rekryterar kan se om erfarenheten är relevant för det aktuella jobbet.

Utbildning
Utbildning har blivit mindre och mindre viktigt hos arbetsgivaren, men något vi anser är angeläget att ta upp i ett CV. Ta med alla utbildningar som du har gått. Du kanske har enbart en gymnasial utbildning eller så har du en masterutbildning i bagaget, skriv ned det.

Beskriv din utbildning ungefär på samma sätt som med arbetslivserfarenheterna, alltså: namn på utbildningen, vilket ort, vilket program och kurser du har gått och under vilken period du studerade.

Övriga meriter
Arbetar du ideellt i någon förening? Vad bra, skriv med det i meriter. Här ska du kortfattat beskriva olika uppdrag som du har haft genom åren. Kanske har du erfarenhet från någon kårsektion som ordförande eller liknande? Ta upp vilka ansvarsområden du har haft samt vad du lärde dig, glöm inte att ange tidsperioden.

Språkkunskaper
Flera företag har kunder runt om i världen, så om du kan mer än ett språk så kan det vara en fin merit. Kategorisera språken utifrån kunskapsnivå, exempelvis svenska språket är oftast modersmål, då skriver du modersmål. De kategoriseringarna som vi tycker folk bör använda är: Modersmål, flytande, mycket god, god och grundläggande. Och överdriv inte, det kan bli svårt när det blir upp till bevis!

Övriga kompetenser
Är du en fena på Excel? Eller kanske är du grym på att skapa grafiska grejer i Illustrator? Dessa ska du då kategorisera som övriga kompetenser. Likt språk bör du kategorisera dem. Vi rekommenderar att du använder denna kategorisering: Mycket goda kunskaper, goda kunskaper, grundläggande samt nybörjare.
En annan kompetens som många glömmer bort är körkort, du kanske till och med har utökat körkort och har möjlighet att köra lastbil eller bil med släp, skriv ned detta här också.

Referenser
Är det du och några andra som slåss om positionen? Då kommer dina referenser kanske att vara det som avgör om de väljer dig eller någon annan. Så välj referenser med omsorg. Det kan till exempel vara din tidigare chef, en kollega eller kanske handledaren du har på arbetsförmedlingen.

Och – glöm inte bort att fråga personen om lov innan du uppger den som referens.

Vill du veta mer om hur man söker jobb? Klicka här.