fbpx

Erik Hellméns lunchföreläsning

Hos oss på Koncepta är februari väl känt som hälsoari. I 28 dagar går allt i hälsans tecken – vi får förlängda luncher på tisdagar och torsdagar förutsatt att vi tränar eller gör någon fysisk aktivitet på lunchen, välfyllda fruktkorgar tar plats på fikaborden, peppiga meddelanden dyker upp i inkorgen och det tävlas i både det ena och det andra.  

I år hade dessutom hälsoexpert Erik Hellmén bjudits in för att hålla en lunchföreläsning om hälsa. Alla som ville delta på plats bjöds i går på lunch i matsalen och under tiden man åt fick man lyssna till Eriks tips, råd och erfarenheter. Det gick också bra att se föreläsningen digitalt för alla som jobbar hemifrån. Föreläsningen blev väldigt uppskattad och var både tankeväckande och motiverande. 

Innan lunchen fick vi en liten pratstund med Erik.   

Erik Hellmén
Erik Hellmén

Hej Erik, vad ska du prata om i dag? 

– Jag ska prata om fysisk aktivitet och goda matvanor, och försöka inspirera och ge handfasta och enkla tips på hur man får till det i vardagen.   

Varför är fysisk aktivitet så viktigt? 

– För att vi kan må så mycket bättre när vi rör på oss regelbundet och tänker lite mer på hur och vad vi äter.  

Vilken fråga kring hälsa får du oftast? 

– Det varierar, men det kan ofta handla om saker man läst eller hört i sociala medier. Jag brukar svara att man inte ska tro på allt man hör eller läser, att man ska vara källkritisk. Vem är avsändaren och vad vill den uppnå?  

Vad är ditt bästa tips för att få in mer rörelse i vardagen om man har ett stillasittande kontorsjobb? 

– Variera mellan att stå upp och sitta ner, och gör regelbundna rörelsepauser. Du kan börja med att sätta ett larm på telefonen för att få in en rutin. Ta dessutom gärna en kort promenad på lunchen, och gå till kollegan och prata i stället för att skicka ett mejl om möjligheten finns. 

 

Vad gör man när eftermiddagsdippen kommer och det enda man vill är att länsa fikabordet på varenda kaksmula som finns? 

– Planera så du inte hamnar där! En bättre lunch kan vara ett alternativ. Ett annat kan vara att man har med sig ett mellanmål. Att eftermiddagsdippen kommer kan bero på en rad olika saker men oftast handlar det om att man behöver lite mer energi.   

Tack så mycket, och lycka till! 

– Tack!