fbpx

Vad gör en säljkonsult?

Vad gör en säljkonsult?

Hos oss på Koncepta jobbar drygt 100 säljkonsulter. Vissa har jobbat här i väldigt många år, faktiskt nästan sedan starten 1986, andra har nyligen tagit studenten och får just nu sin första arbetslivserfarenhet här. Vår äldsta medarbetare fyller snart 73 år och vår yngsta är 19, något som bidrar till en härlig och familjär stämning. Jobbet som säljkonsult innebär frihet under ansvar, utmaningar, höga berg och ibland en och annan djup dal.

Men vad gör en säljkonsult egentligen?

Det kan ju se lite olika ut på olika arbetsplatser men hos oss innebär det att man ringer till företag för att värva medlemmar och stödföretag åt någon av våra uppdragsgivare. Vissa ringer upp emot 200 samtal per dag, andra tar det i ärlighetens namn mer chill. Men ju fler samtal man gör per dag desto större är chansen till försäljning – och mer försäljning betyder mer i lön.

Okej, så man har en provisionsbaserad lön?

Ja, men inte bara. Alla säljkonsulter hos oss har givetvis också en grundlön, och den är samma för alla – oavsett hur länge du har jobbat här eller hur mycket du säljer. Vi har också en provisionsstege utan tak så om du är duktig syns det i lönekuvertet.
Grundlön + provision = nice, eller hur! För vem uppskattar inte att ha både en grundlön och möjligheten att kunna påverka?

Hur ser arbetstiderna ut?

Hos oss kan du förutom lönen också påverka din arbetstid. Om du säljer bra och har fixat din budget kan du gå hem tidigare. Sedan finns det förstås undantag, ibland jagar hela avdelningen budget och då sitter man kvar oavsett om man själv är klar sedan länge. Ett av våra ledord på Koncepta är nämligen gemenskap, något som är väldigt viktigt för oss.

Vad skiljer jobbet som säljkonsult på Koncepta med att jobba som säljkonsult på andra telemarketingbolag?

• Alla våra säljkonsulter sitter i egna kontorsrum.
• Vi säljer inte produkter.
• Vi jobbar endast dagtid.
• Vi ringer endast företag.

…och vi har en fantastisk sammanhållning här, hittar på mycket roligt tillsammans (titta bara här, här och här) och är duktiga på att peppa, stötta och pusha varandra. Men om det här sistnämnda skiljer sig från andra företag kan vi ju förstås bara spekulera i. 😉

Det bästa sättet för att få veta hur det är att jobba som säljkonsult måste ju ändå vara att fråga några av våra medarbetare, så here we go:

Vad är det bästa med att jobba som säljkonsult?


Niclas Magnusson

Lotta Persson

Lotta Persson, jobbat på Koncepta sedan 2013:

Det bästa med mitt jobb är kollegorna, och att jag kan påverka min lön.

Niclas Magnusson, jobbat på Koncepta sedan 1992:

Det är all frihet under ansvar, och möjligheten att få en bra lön som går att påverka med prestation.

Faye Sundling, jobbat på Koncepta sedan 2018:

Det bästa med att jobba som säljkonsult är att man jobbar fritt under eget ansvar. Jag har möjlighet att påverka både lön och arbetstid, och jag sätter mina egna mål och gränser.

Och det sämsta?


Faye Sundlin

Lotta Persson:

Det sämsta är att man vet aldrig hur dagen blir – fast det kan i och för sig också vara det bästa. Man kan nolla två dagar i rad och sedan kan man sälja för flera tusen dagen därpå. Alla dagar ser olika ut och det kan ibland kännas lite osäkert, men det löser sig alltid.

Niclas Magnusson:

Svår fråga, jag kan helt ärligt inte komma på något dåligt.

Faye Sundling:

Det sämsta är att man ibland hamnar i formsvackor, och när man är nere i svackan kan det vara svårt att tänka positivt. Men lär man sig att hantera svackorna tar man sig snabbt ur dem igen.

Har du bara skummat igenom ovanstående, ja men i så fall kommer en sammanfattning här:

• Ja, du talar mycket i telefon som säljkonsult. Telefonskräck är inte att föredra här.
• Ja, du måste vara målinriktad och van vid att jobba självständigt.
• Nej, du har inte bara en provisionsbaserad lön, grundlönen får du oavsett hur mycket du säljer.
• Nej, du sitter inte i ett kontorslandskap med kollegorna ”i knät” hela dagarna (däremot har vi fina gemensamhetsytor där vi berättar rövarhistorier, fikar, äter lunch och spelar kort tillsammans).

Titta gärna på våra filmer om du är intresserad av att veta mer om hur vi har det här.