fbpx

Sök jobb som ett proffs – arbetsintervjun

Sök jobb som ett proffs – arbetsintervjun

I förra inlägget gav vår rekryteringsansvariga Nina Neste tips på hur du skriver ett riktigt bra CV och personligt brev, samt på hur du gör för att ge ett bra första intryck i telefonen, läs här. Nu har det blivit dags för första intervjutillfället, och tre grejer som är viktiga att tänka på är:

Förberedelse samt vett och etikett a och o. Förbered dig genom att ta reda på lite om företaget och om tjänsten du har sökt. Kolla igenom annonsen, företagets hemsida och eventuell Facebook-sida, det kommer du långt med. Förbered dig också på de vanligaste intervjufrågorna (lätt att hitta på Google), samt fundera på vem du är och vilka personliga egenskaper du vill lyfta fram. Försök inte att vara någon annan eller lägga till något som du tror att rekryteraren vill höra. Försök i stället att hitta något som gör just dig unik – ”trevlig”, ”positiv”, ”glad” och ”social” hör jag i nio av tio intervjuer, kom gärna på något annat ord som beskriver dig.

Var även beredd på frågan: varför vill du ha det här jobbet? Om du har läst jobbannonsen och gått igenom företagets hemsida vet du vad företaget erbjuder, och då borde du kunna ha ett bra svar på den frågan.

Kom i tid till intervjun. Det är en fråga om respekt för både min och din tid. Är du sen eller får förhinder – hör av dig. Saker kan absolut dyka upp, men jag har avsatt tid i min kalender för att träffa just dig så respektera min tid och hör av dig om något oförutsett inträffar. Något som kan låta som en självklarhet är: var trevlig. Men jag vill ändå lyfta fram vikten av det. Jag har stor förståelse för att man är nervös, de flesta av oss är nervösa inför en arbetsintervju, men var artig och kom med ett leende på läpparna. Det handlar om att göra ett gott första intryck eftersom det ibland kan vara avgörande.

Under intervjun är det förstås viktigt att du är ärlig (jag märker oftast när en person ljuger) och kommunicerar på ett trevligt och öppet sätt. Jag lägger stor vikt vid hur du pratar och vilket språkbruk du använder. Titta mig gärna i ögonen så gott det går; jag har suttit i intervjuer där personen har tittat bort under nästan hela intervjun och det ger inte ett trevligt intryck. Ge heller inte svaret ”jag vet inte”, speciellt inte på frågor som handlar om dig. Svarar du ”jag vet inte” på frågor som ”varför du sökt jobbet” eller ”vilka styrkor just du har på jobbet”, så tyder det på dålig förberedelse eller att du inte vill ha jobbet.

Vad som kan sammanfatta allt detta är vett och etikett, samt att du har förberett dig ordentligt. Var ärligt, både mot dig själv och rekryteraren – för ingen, speciellt inte du, vinner på oärlighet i längden. Om du vill söka jobb här och jobba som säljkonsult, var då förberedd på att kommunikation och språkbruk är viktigt, och när det gäller mig som rekryterare så faller jag direkt för drivna och ansvarsfulla individer. Kan du visa mig att du vet vad du vill, och är beredda att jobba för det, så har du troligtvis gått vidare i rekryteringsprocessen.

Om du är intresserad av jobbet som säljkonsult får du gärna mejla mig på nina.neste@koncepta.se.