fbpx

Vi möter: Peter Gustafsson, systemutvecklare

Vi möter: Peter Gustafsson, systemutvecklare

Fem snabba med Peter

Morgon eller kväll?
Morgon
Hockey eller fotboll?
Fotboll
Ute- eller innegym?
Utegym
Pizza eller hamburgare?
Pizza
PC eller Mac?
PC

Hur ser din roll på Koncepta ut?

Jag kommer främst att arbeta med nyutveckling och med att framtidssäkra IT-systemen som används. Det kommer även att vara arbete med underhåll och utveckling av de befintliga delarna. I början kommer mycket tid att gå till att lära känna systemen som finns och är under utveckling idag.

Vad har du gjort innan du började här?

Första jobbet efter skolan var inom Försvarsmakten. Där arbetade jag med att bygga upp delar av deras eget Internet med olika typer av krypterade förbindelser och tjänster. Efter det blev det anställning på SAAB (inte bildelen). Där arbetade jag med utveckling av system kring och i olika typer av flygande farkoster.

Exempel på olika farkoster jag jobbade med är:

JAS39

JAS39

TP84/C-130

TP84/C-13

Taurus

Taurus

Ugglan

Ugglan

Efter det har jag jobbat på Q Fotolab. De flesta kunder hos oss var skolfotoföretag från Norge och Sverige. Där gick arbetet ut på att automatisera orderflödet och förenkla produktionen. Systemet skulle klara av allt från editering av porträttbilder med hjälp av AI, skapande av skolkatalogers tryckfiler, till sammanställning av ekonomiska rapporter.

Vad är det roligaste med att jobba med systemutveckling och programmering?

Jag gillar problemlösning. Det är alltid spännande att hitta lösningar på små som stora problem som dyker upp. Det gör att det är väldigt omväxlande – vilket inte alltid syns för en ”utomstående”. Man behöver också lära sig nya saker hela tiden för att följa med i utvecklingen. Det gillar jag.

Vilka utmaningar stöter du på i ditt jobb?

Utmaningen i mitt jobb är att det alltid dyker upp (oväntade) frågor eller problem som man måste hitta en lösning på. Systemutvecklingen blir hela tiden mer och mer komplex med fler och fler olika typer av delsystem som ska kommunicera med varandra. Så den största utmaningen är att hitta lösningar som är enkla och lätta att bygga vidare på, när det är så pass komplext.

Vi har förstått att du har ett stort sportintresse, berätta lite mer om det?

Jag har nog alltid sportat om jag tänker efter. Nu försöker jag hålla i gång med framför allt bollsporter. På vintrarna spelar jag innebandy, badminton och padel. På somrarna blir det fotboll och lite MTB. Jag är gammal volleybollspelare så jag försöker också spela lite beachvolley – fantastiskt kul och jobbigt!

När trivs och mår du som allra bäst?

Det är lätt att svara på. Det är när jag umgås med familjen och sportar med vänner.