fbpx

Vi möter: Lina Fredriksson, kommunikatör och fotograf

Vi möter: Lina Fredriksson, kommunikatör och fotograf

Det har blivit dags att lära känna vårt senaste tillskott i design- och kommunikationsgruppen, Lina Fredriksson, lite bättre. På fritiden letar hon hus och klappar på sin katt Zigge, och på jobbet jonglerar hon kreativt skapande, GDPR och fotografering. Möt tjejen som är Konceptas nya stjärna bakom kameran.

Hur ser din roll på Koncepta ut?
– Jag ansvarar för fotografering och filmskapande. I min roll ingår också att skapa grafiskt material samt att publicera innehåll på företagets sociala kanaler. Detta innefattar bland annat att designa e-tidningar, informationsblad, nyhetsbrev, roll-ups, affischer och banners.

Vad har du för bakgrund?
– Innan jag började på Koncepta arbetade jag som kommunikatör på Epiroc. I juni förra året tog jag ut min kandidatexamen från programmet Medier, kommunikation och PR på Örebro Universitet, och under studietiden arbetade jag som Content Creator på Delumo samt som säljare på XXL Sport och Vildmark. När tid fanns skapade jag hemsidor och fotograferade. Går jag längre tillbaka arbetade jag under två år som skolfotograf.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Att varje vecka bjuder på så många olika uppgifter och att det är en så härlig kombination av att jobba självständigt och i team. Ena dagen kan jag arbeta med att sätta ihop en tidning och andra dagen kan jag tillsammans med kommunikationsgruppen vara ute och skapa filmmaterial.

Vilka utmaningar stöter du på?
– En utmaning är att under varje fotografering ha GDPR-lagen i åtanke. Det går oftast bra att använda bilder som fotats internt, men det kan vara svårare att använda bilder som tagits på offentliga platser. Råkar det gå att identifiera en person som inte gett oss rätten att använda en bild kommer bilden inte att kunna publiceras. Det är därför viktigt att alltid ta extra många bilder samt att hitta rätt vinkel att fota från.

Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag älskar framförallt att resa och upptäcka nya platser! Annars föredrar jag att åka skidor eller att vandra i naturen. Det kan dock bli många stopp i vandringslederna när kameran åker fram, vilket händer ganska ofta. När vädret stoppar mig från att vara utomhus finns jag antingen på gymmet eller i soffan framför en bra serie tillsammans med min sambo och katt.

Nämn tre saker man ska tänka på om man vill ta en riktigt bra bild:
– Välj att fokusera på det mest intressanta i bilden och lyft fram det genom att komma närmare motivet och fota med kort skärpedjup.
– Fånga ögonblicket – oftast blir de minst förberedda bilderna också de bästa.
– Tänk på ljuset och använd dig av det. Ska du fota ett porträtt utomhus blir bilden oftast bäst när du som fotograf har solen bakom dig.

Fem snabba
Kaffe eller te: Kaffe
Morgon eller kväll: Kväll
Stan eller landet: Landet
Chips eller godis: Godis
Canon eller Nikon: Canon, men hade sagt Nikon för ett år sedan
Okej, sista får bli en lång för det här måste vi ju få en förklaring till, varför hade du svarat annorlunda för ett år sedan?
– Min första systemkamera köpte jag när jag gick på gymnasiet. Varför det blev Nikon var nog bara en slump, men jag vande mig snabbt och började samla på mig tillbehör som passade, och så fortsatte jag att använda märket i många år. Idag föredrar jag att använda Canon, främst för att jag har fått testa båda märkena i olika arbetsuppgifter under åren och verkligen fastnat för en specifik modell från Canon, EOS 6d mark II. Nu är jag så himla nöjd med den att jag inte vill byta tillbaka. Men kamerautvecklingen går snabbt framåt och det skulle inte förvåna mig om jag skulle byta märke igen.