fbpx

Hur du undviker att hamna i tjatfällan

Hur du undviker att hamna i tjatfällan

Appar som Truecaller och liknande gör att vi säljare behöver ringa fler samtal per dag för att nå våra mål. I genomsnitt måste vi prata med 50 kunder varje dag för att sätta två order om dagen. Niklas Falk, Konceptas VD, ger sina bästa tips på hur du ska tänka för att lyckas i telefonsäljarbranschen.

  1. Hur många samtal du ringer på en dag saknar egentligen betydelse, det är antalet avslut som räknas. Ibland räcker det med 120 samtal, ibland måste man upp i 170, så i stället för att räkna antalet samtal ska du räkna hur många som blev bra.
  1. För att så många samtal som möjligt ska kvala in i ”bra-högen” måste du lägga all fokus på den du pratar med. När du har en kund i luren är det bara du och hen som existerar, ingenting annat. Du måste dessutom få kunden att känna hur viktig hen är, och det kan du aldrig uppnå om du inte är koncentrerad på samtalet.
  1. Du kan inte väcka ett engagemang hos kunden om du inte är engagerad själv, därför ska du prata om det som engagerar dig. Vad brinner du för?
  1. Gå ut hårt. Erbjud ett större paket än det du egentligen vill sälja. Om du måste backa kan du på detta sätt ändå känna dig nöjd, och du och kunden har tillsammans kommit överens om en bra deal.
  1. Ge inte upp för lätt. Nu när vi vet att det är svårare än tidigare att få tag i kunderna måste du ge varje samtal en ärlig chans. Du ska egentligen kunna ta tre nej innan du ger upp – och det utan att hamna i tjatfällan. Jag ska ge er ett exempel: Kunden tackar nej på grund av att han tycker att de betalar så mycket i till exempel skatt. Du håller med kunden men för sedan in samtalet på det du vill prata om igen. Erbjud samma paket en gång till, för det är ju inte priset på det du säljer som kunden har klagat på, eller hur? Påpeka också att vi måste hjälpas åt att förändra sådant som inte fungerar. Ofta när vi lyckas vända kundens argument är ”ett sälj” nära. Här kan kunden ge en indikation på att du behöver sänka priset, och först då kan du göra det. På detta sätt har du nu lyckats vända ett
    nej till ett ja.