fbpx

Biggest no-no’s i försäljning

För att bli en bra säljare måste man hitta sin egen stil, det som funkar för dig kanske inte alls går lika bra för någon annan. Det finns mängder med tips på vad du ska göra för att bli en bra säljare, men inte lika många som tar upp vad du absolut inte bör göra. Allt beror förstås på vem du är, vart du jobbar och vad du säljer, men nedan berättar våra säljchefer om vad de anser hamnar på svarta listan.  

Victoria – Småföretagarnas Riksförbund  

– Använd helst inte ordet ”kostar”, det har en negativ klang, och undvik att säga kundens namn vid upprepade tillfällen. Sådant blir lätt ett irritationsmoment.

Simon – Aktiv Skola
– Fråga inte kunden om han eller hon har tid, har de inte tid att prata kommer du att få reda på det oavsett om du har frågat eller inte. Och nöj dig inte, när det går bra ska du använda flytet till att sälja mer. Pruta heller inte i onödan, om någon ska pruta så är det kunden – inte du. 

Magnus – Giving People
– Om du är oengagerad och omotiverad kommer du inte långt. Det är dessutom helt fel att försöka härma eller låta som någon annan.  

Christer – Nattvandrarna
– Om du håller på med mobilen under tiden du väntar på att den du ringer ska svara tappar du koncentrationen och blir ”tagen på sängen” när kunden svarar. Din inställning är a och o, om du redan innan tänker att du inte kommer att sälja innebär det att du ”loosat” redan vid hej. Om du dessutom inte lyssnar på vad kunden säger och argumenterar för fel sak är det kört från början.