fbpx

Vi möter: Anders Jonsson

– Du kanske måste skriva och tala om varför jag ser ut som en moppe-pojke, folk kommer ju tro att jag är ett fån annars, säger Anders Jonsson som redan nu har börjat odla mustaschen inför Movember.

Men är det inte fusk, ska man inte börja 1 november?
– Haha, egentligen borde jag ha börjat redan i julas för att ha någon chans att få ihop till en ordentlig mustasch.

Du är en av våra bästa säljare, man skulle faktiskt kunna jämföra dig med Zlatan, eller vad tycker du?
Nej, verkligen inte, jag är ju ödmjuk. Jag är lika grym som Zlatan, men inte i närheten så kaxig som honom. Haha, det där lät ju inte så ödmjukt kanske…

Alla stora stjärnor har olika knep för att bli framgångsrika inom sina områden, vilka är dina?
Svårt att säga, men det är viktigt att man tror på sig själv och att man respekterar kunden. Lyssna på den du pratar med och anpassa dig efter vad kunden säger. På det sättet inger man förtroende, och får ett bättre samtal.

Du har jobbat här i flera år, är det några skillnader på hur du säljer i dag i jämförelse med när du precis hade börjat?
Det är inte så stora skillnader. Jag är mig själv, och det var jag då också. Jag tror att det är det som gör att man blir en bra säljare, att man vågar vara sig själv för då blir man unik. Jag går inte in i en roll utan är den jag är, det vill säga lugn och ödmjuk. Flera gånger har jag pratat med kunder som en bit in i samtalet har sagt ”jaha, jag trodde att det var en säljare som ringde”, och så resulterar det ändå i försäljning.

Om du hade fått ge dig själv som nyanställd ett råd, vad hade det varit?
Tro på dig själv och sätt upp egna mål. Det är viktigt att ha både kortsiktiga och långsiktiga mål. Man kan misslyckas med målet man har för dagen, men det är okej så länge man lyckas med sitt långsiktiga. Bryt ihop och kom igen, det är inga problem.

Och du har uppenbarligen lyckats bra med dina visioner.
Ja, men det här är nog den bästa arbetsplatsen man kan ha som säljare. Jag är en tävlingsmänniska och här får man både bra stimulans och morötter. Vi har bra provision, hemgångsbeting och flera andra förmåner. När jag började här var tanken att jag bara skulle vara kvar tills jag hittade något annat. Det var tolv år sedan…

Framfusig och påträngande är ord som dyker upp när man tänker på en typisk säljare, håller du med?
– Nej! Det är klart att det finns alla varianter, men det där är i alla fall så långt ifrån mig som man kan komma.

Vad är det mest pinsamma som har hänt dig i ett säljsamtal?
– Det var nog när jag ringde till en som jag trodde hette Hansuno och var från Japan, jag gick verkligen in för att försöka uttala hans namn rätt, med ”japansk dialekt”. Tyvärr visade det sig ganska snart att han inte alls hette Hansuno utan Hans-Uno. Det blev ingen försäljning om man säger så, han tyckte inte att det var roligt.